Hva er kondisjonsalder?

Vi har et stort fokus på PAI og hvorfor PAI er en unik måte å måle helse og fysisk aktivitet på. Men det er like viktig å prate om kondisjonsalderen. Det er nemlig et konkret bevis på hva som er god nok kondisjon for at du skal være bedre beskyttet mot ulike livsstilssykdommer. 

Jo lavere, jo bedre

Jo lavere kondisjonsalder du har, jo bedre beskyttet er du for å utvikle livsstilssykdommer. Slike livsstilssykdommer kan være hjerte- og karsykdommer, diabetes, overvekt og høyt blodtrykk. Forskere har funnet ut at du ikke bør ha en høyere kondisjonsalder enn 45 - 50 år for å unngå å være i faresonen, men jo lavere kondisjonsalder jo bedre. 

I Memento U-appen vil du ha oversikt over PAI-score og utviklingen av kondisjonsalderen din. Kondisjonsalderen i Memento U-appen er estimert basert på:

  • Alder
  • Kjønn
  • Høyde
  • Vekt
  • Aktivitetsnivå
  • Pulsdata

Du kan også bruke kondiskalkulatoren utviklet av NTNU (Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet) og forskningsgruppen CERG (Cardiac Exercise Research Group). 

Les mer om kondiskalkulatoren her. 

Følg med på utviklingen

Når du har kommet i gang med målingen av PAI i Memento appen, kan du samtidig følge med på utviklingen i kondisjonsalderen din. Se hva du starter på og hvor raskt du klarer å påvirke den positivt ved at den blir lavere og lavere. 

Finn en aktivitetsvenn som du kan støtte deg på, enten via appen eller utenfor, lag faste avtaler og sørg for at dere begge forplikter seg til å følge dem.

Test å gjøre noen treningsøkter hjemme, ta deg en tur ut slik at du får økt pulsen eller finn på en lek med barn eller barnebarn. Alt dette vil bidra til en bedre helse, flere PAI-poeng og redusert kondisjonsalder så lenge du gjør litt hver dag, hver uke over en lengre periode. Kontinuitet er viktig. Fortsett den gode invisteringeringen du gjør i din egen helse. Det er det viktigste du kan gjøre for deg selv og de rundt deg.