Hva fysisk aktivitet gjør med kroppen

Mountain hiking

Med en gang du er i fysisk aktivet, vil du merke at kroppen endrer seg. Pulsen øker, du puster litt hardere, blir varm og begynner å svette. Men hvilke positive effekter har fysisk aktivitet over tid? 

Bedre kondisjon, sterkere muskler og økt energiforbruk

La oss starte med det de fleste er klar over. Når man er fysisk aktiv slik at pulsen øker, vil du merke at kondisjonen bedres. Du klarer å gi litt ekstra, holde på litt lengre og blir ikke like sliten som da du startet. Et trent hjerte vil jobbe mer effektivt og dermed vil du få en lavere hvilepuls. Det betyr blant annet at hjertet ikke trenger å slå like mange slag i minuttet for å pumpe blodet rundt i kroppen. Blodsirkulasjonen bedres og hjertemuskelen blir sterkere. 

Fysisk aktivitet vil bidra til at du får et sterkere skjelett, hjerte og muskulatur. Dersom du trener styrketrening et par ganger i uken, vil du raskt merke at du klarer å gjøre litt flere repetisjoner, løfte litt tyngre og ikke blir like støl lengre. I tillegg vil det være styrkende for skjelettet, forebyggende for skader og muskelplager og til og med gjøre at risikoen for at vi faller og slår oss blir mindre. 

Bare at vi står i steden for å sitte gjør at energiforbruket i løpet av en dag øker. Når vi er mer fysisk aktive over en lengre periode, er det ikke bare helsefordelene som reduserer risikoen for sykdom som melder seg, men også at kroppen bruker mer energi enn om vi bare hadde sittet stille en hel dag. En annen positiv "bivirkning" er at kroppsformen vil endres ved at kroppssammensetningen endres til mindre fett og økt muskelmasse. Kroppen vil se og kjennes "strammere" eller "fastere". 

Økt livskvalitet og forebygging mot sykdom

Nå, over til det som kanskje er enda viktigere enn de rent visuelle helseeffektene.  Fysisk aktivitet har nemlig en veldig positiv effekt på din mentale helse. Du vil oppleve å få bedre søvn, en bedre evne til å håndtere stress, større arbeidskapasitet, økt trivsel og overskudd, og mange føler seg generelt lykkeligere i hverdagen. I tillegg, reduserer du risikoen for muskel- og leddplager, noe som påvirker oss i sterk grad mentalt dersom vi opplever smerter over lengre perioder. Er ikke det fantastisk? 

Personer som er fysisk aktive jevnlig forebygger også sykdom, ikke utelukkende det kognitive og det som er synlig for det blotte øyet. Forskning viser at fysisk aktivitet blant annet virker forebyggende mot hjerte- og karproblemer, hjerneslag, høyt blodtrykk, diabetes type 2, beinskjørhet, artrose og risiko for tidlig død. 

Bedre fordøyelse

 Regelmessig fysisk aktivitet har positiv effekt på fordøyelsen og kan motvirke forstoppelse. I tillegg reduseres stressnivået i kroppen når du trener, som igjen stimulerer til bedre mage- og tarmfunksjon. Ofte, når man øker aktivitetsnivået i hverdagen er det også mange som opplever at de tar sunnere og smartere matvalg. Grunnen til dette er at man føler seg bedre ved å bevege mer på kroppen som igjen fører til at man ikke får like lyst på usunn mat, snacks og godteri. Når stressnivået i kroppen reduseres kan det ha en positiv påvirkning på at man ikke opplever like mye søtsug.

Du blir smartere

Forskning ar vist at så godt som alle områder i hjerner styrkes når du er fysisk aktiv. Det reduserer risikoen for demens, depresjon, gjør deg sannsynligvis mer intelligent, mer oppmerksom, bedre hukommelse og mindre stresset. 

Hvor mye?

Så hvor mye må vi være i fysisk aktivitet for å høste alle disse fantastiske "bivirkningene" av trening? Svaret er 100 PAI. Om du klarer å ligge på 100 PAI eller mer over en lengre periode vil du kunne oppleve alt dette. Hvordan du gjør det, om det er 10 minutter hver dag, 60 minutter 2 ganger i uken eller 30 minutter 3 ganger i uken, spiller ikke så stor rolle. Det er helt opp til deg å finne en rutine som funker for deg. Og det er ikke slik at helseeffektene øker lineært med hvor mye du trener, den største effekten vil du få når du går fra å være inaktiv til aktiv og oppnår 100 PAI over en rullerende 7 dagers periode.